30.3.2012

Πολιτική

Μετανάστες, σεισμοί και λαϊκισμοί

Διαβάστε επίσης

» Η επικίνδυνη απομάκρυνση από την Ευρώπη

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Η πονηρή και η δημοκρατική νοοτροπία των Ελλήνων

Δημοσθένης Κυριαζής

» Η Δύση επανέρχεται στα καλά νέα…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

» Ένας κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο

Δημήτρης Καμάρας

» Το ευρώ έγινε 15 ετών…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

Μετανάστες, σεισμοί και λαϊκισμοί

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στάθηκε ευθυτενής μπροστά στην κάμερα. Με το γνωστό θεατρικό ύφος μάς πληροφόρησε κατ’ αρχήν ότι υπάρχουν δύο εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα. Από πού προκύπτει αυτό; Κανείς δεν ξέρει, αλλά και κανείς δεν θα τον ρωτήσει. Και μετά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεφούρνισε την απλή λύση: “να φύγουμε από τη Συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες για να μάς αδειάσουν τη γωνιά”.

Με άλλα λόγια ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να κάνουμε δύο φορές τα μούτρα των Ευρωπαίων κρέας· αφενός να τους στερήσουμε την πολύτιμη παρουσία μας και αφετέρου να βοηθήσουμε να πάνε στην Ευρώπη (στη θέση μας;) άλλοι μελαψοί. Ελα, όμως, που τα ταξιδιωτικά έγγραφα έχουν αξία στα σύνορα μόνο αν συμμετέχουμε στον χώρο Σένγκεν. Με άλλα λόγια η διπλή πρόταση του κ. Καρατζαφέρη αυτοαναιρείται. Χωρίς συνθήκη τα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους δώσουμε είναι σαν κι αυτά που κατέστρεψαν πριν μπουν στην Ελλάδα: άχρηστα. Εκτός αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει να τους ελληνοποιήσουμε, για να έχουν ελληνικά διαβατήρια.

Η δήλωση αυτή είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου του διαλόγου α λα «τρία πουλάκια κάθονται…» που γίνεται για όλα τα θέματα στην Ελλάδα. Αντίστοιχη είναι και η ανακοίνωση κ. Νίκου Χουντή που, μάλιστα, τιτλοφορείται “ΣΕΙΣΜΟΣ!! Ομολογία τρόικας: Σκοπός είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας (150 ευρώ τον μήνα) – Απαντήσεις της τρόικας σε Νίκο Χουντή”. Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού μάς πληροφορεί ότι “στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι της τρόικας, (Ολι Ρεν, Γιοργκ Ασμουσεν και Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αφού ομολόγησαν την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου μέχρι σήμερα, παραδέχθηκαν ότι σκοπός του είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, δηλαδή στο επίπεδο των 150 ευρώ τον μήνα”.

Πραγματικά είναι τρομακτικό, αλλά από τα βίντεο που παραθέτει μαζί με την ανακοίνωσή του ο κ. Χουντής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Οι κ. Ολι Ρεν, Γιοργκ Ασμουσεν και Πόουλ Τόμσεν εξηγούν ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας οδήγησε στη μείωση των μισθών και επισημαίνουν την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορεί να μάς αναγκάσει σε περαιτέρω μείωση μισθών· είμαστε δεν είμαστε στο Μνημόνιο. Ο κ. Ολι Ρεν αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα “αν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες και στις αγορές για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και η παραγωγικότητα”. Ο κ. Τόμσεν λέει ξεκάθαρα το λογικό: “Ή θα γίνει πιο παραγωγική η Ελλάδα ή θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί”.

Δυστυχώς, για εμάς, χωρίς τις μεταρρυθμίσεις οι μισθοί Βουλγαρίας-Ρουμανίας μπορεί στο μέλλον να είναι ελκυστικοί. Υπάρχει και η Ζιμπάμπουε με 350 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα τον χρόνο. Στην οικονομία ένα είναι σίγουρο: η κατανάλωση πάντα φτάνει στα επίπεδα παραγωγής. Γι’ αυτό όλοι προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή αντί να κλαίνε για τη χαμένη κατανάλωση. Πλην εκείνων που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις και μετά καταγγέλλουν γιατί πέφτουν οι μισθοί.

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 29.3.2012

blog comments powered by Disqus

Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης

Πάσχος ΜανδραβέληςΣπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης "New School for Social Research". Από το 1982 εργάζεται σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Καθημερινή».

» Θέματα

"αγανακτισμένοι" crisis Egypt Goldman Sachs greece politics PSI Syria αγορές ΑΕΠ Αθήνα αλλαγές αλλαγή ανάπτυξη Ανδρέας Παπανδρέου ανεργία αντιπολίτευση αξίες Απεργία Αραβικές Χώρες Αριστερά Βενιζέλος Βερολίνο βιομηχανία Βουλή Βρυξέλλες Γερμανία Γιώργος Παπανδρέου γραφειοκρατία γυναίκες ΔΗΜΑΡ Δημοκρατία δημόσιο Δημοσιογραφία Δημοσιογράφοι δημόσιος τομέας δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα διαδίκτυο διακυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές διατροφή διαφήμιση διαφθορά διεθνή διεθνής οικονομία ΔΝΤ δραχμή ΕΕ εκλογές Ελλάδα έλλειμμα Ελληνες ελληνική οικονομία εξουσία ΕΟΚ επενδύσεις Επικοινωνία επιχειρηματικότητα επιχειρήσεις εργασία ευρώ Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρώπη Εφημερίδες ηγεσία ΗΠΑ Ισπανία καθημερινότητα καπιταλισμός Καραμανλής κατανάλωση κεντροδεξιά Κίνα ΚΚΕ Κοινωνία κόμματα κομματισμός κουλτούρα κούρεμα κράτος κρίση κυβέρνηση λαϊκισμός Λιβύη λιτότητα Λουκάς Παπαδήμος μάνατζμεντ Μέρκελ Μέσα Ενημέρωσης μεταρρυθμίσεις ΜΜΕ Μνημόνιο μουσική ΝΔ Νέα Δημοκρατία νοοτροπία οικονομία οικονομική θεωρία οικονομική κρίση οικονομική πολιτική ΟΟΣΑ παγκοσμιοποίηση παιδεία Παπαδήμος Παπανδρέου παραγωγή ΠΑΣΟΚ ποιότητα ζωής πολίτες πολιτικά κόμματα πολιτική πολιτικοί πολιτικός λόγος πολιτισμός πρωθυπουργός πτώχευση Σαμαράς Σημίτης συναίνεση Συνδικαλισμός συνείδηση συνεργασία Σύνοδος Κορυφής Σύνταγμα Συρία ΣΥΡΙΖΑ τέχνη τεχνολογία τηλεόραση τράπεζες τρόικα Τσίπρας υγεία φιλελευθερισμός φτώχεια χρεοκοπία χρέος χρηματιστήρια ψηφιακή τεχνολογία